Brno o víkendu ovládli roboti z celého světa a průmyslováci přivezli 4. místo

18. 02. 2020

8. února 2020 - Robot z Lega, který dokáže připravit kakao, robotická ruka či nafukovač balonků. To je jen krátký výčet robotů, se kterými mladí nadšenci robotiky z 8 zemí soutěžili v sedmi disciplínách v robotickém klání. Osmý ročník Robotiády svedl do Brna přes 600 dětí ze základních a středních škol ve věku od šesti do devatenácti let. 

 

Účast byla mezinárodní, přijely týmy z 8 zemí. České republiky, Slovenska, Polska, Řecka, Ukrajiny, Nového Zélandu, Ruska, Maďarska
190 týmů a téměř 400 robotů
Nejvíce týmů se letos přihlásilo do soutěží čára, sprint a dálkový medvěd. V prvním případě musel robot projet klikatou trať po nakreslené černé čáře. Ve druhé soutěži šlo o rychlost, ve třetím případě musel dálkově ovládaný robot dopravit do cíle plyšového medvěda.
Tým průmyslovky s názvem Yeeters ve složení Miroslav Svoboda a Jakub Vosička si vyjel 4. místo mezi středními školami.
Robot musel zdolat trať o délce 10 metrů a šířce 1 metr. Na konci měl pouze 5 metrů na zastavení. Každé vybočení, či přejetí tohoto koridoru znamenalo neúspěšnou jízdu. Robot týmu Yeeters měl 4 motory a řídící jednotku EV3. Takto vyzbrojený sprinter dosáhl času 4:08 s a zaostal za prvním o pouhou 1 sekundu. Chlapcům gratulujeme.

Bc. Josef Kýna, DiS.