Jaderná maturita

12. 05. 2014
JM trvala tři dny, z nichž obecně první den byl zaměřen na teoretickou část. Tzn. jak je JETE uspořádaná, základní informace a čísla o elektrárně, podrobný popis a prezentace zaměstnanců o činnosti a funkci jaderné elektrárny.

V elektrárně byla vynikající atmosféra, neboť všichni zaměstnanci byli přátelští a velice vstřícní. Dále bylo důležité, abychom získali základní přehled o čem budeme v příštích dnech mluvit a jak se věci budou nazývat. Na JETE měli zaměstnanci ve zvyku mluvit ve zkratkách, jak jen bylo možné (Nyní navštívíme HVB, kde kromě reaktoru uvidíte HC a PSKáčka, o kterých jsme mluvili).

Druhý den byl náročnější a zaměřen na praktickou část. Náročnější proto, že jsme byli provedeni Temelínem, což zabralo celé dopoledne. Byli jsme rozděleni celkem na pět skupin zhruba po osmi. Prohlídka začala u informačního centra v zámečku, pokračovala do areálu elektrárny přes bezpečnostní kontrolu (jako na letišti), kde jsme viděli chladící věže, v hlavním výrobním bloku turbínu s generátorem, masivní kondenzátory (tedy sekundární okruh) a mnohé další. K primárnímu okruhu jsme se samozřejmě nedostali.

Poslední den začínal vědomostním testem, besedou s paní Danou Drábovou a končil bezvadným obědem v závodní jídelně.

Pobyt si nemůžu vynachválit. Týn nad Vltavou je nádherné místo, i když je v něm vidět přítomnost ČEZu a působí na něj silně vliv JETE (foto místní "Pizzerie Atom"). Jedinou výtku mám k hotelu, ve kterém jsme byli ubytováni a jenž se má údajně zbourat. I přes zkušenosti a velké množství informací, jež jsme nabyli a baví mě, jsme se zdaleka nepřiblížili svou znalostí k ostatním. Některé školy byly v Temelíně už po šesté.

Exkurzi jsme si užili a jen upevnila můj vztah k jaderné energii.

S pozdravem Ondřej Sodomka

Jaderná energie bude asi veřejnost vždy rozdělovat na dva tábory. Jedna skupina tento druh výroby energie bude úplně odsuzovat, druhá spíše přijímat. Ale všichni by se určitě měli dozvídat co nejvíce informací o této problematice, která má na náš život dopad takovou měrou, jakou si málo kdo z nás uvědomuje.

Účast na JM, nebo jenom navštívení lokality Temelín mohu všem doporučit. Dalo mi to možnost zjistit mnoho informací a hlavně vidět samotnou elektrárnu na vlastní oči. Jestli vás nenadchne monumentální stavba chladících věží z jednoho kusu betonu nebo místní zámek s 3D kinem a interaktivní expozicí se spoustou her a simulátorů, tak vás určitě mile překvapí místní okolí a příroda. Hlavně si uděláte konečně vlastní obrázek o výrobě jaderné energie.

Tomáš Mrázek