Robosoutěž 2018

28. 02. 2018
Čtyři žáci naší školy – Miloslav Svoboda a Jolana Soldánová (tým Unit) a Jakub Szotkowski a Marek Veverka (tým MaJa) – se pod vedením pana učitele Kýny zúčastnili soutěže s roboty, která proběhla v pátek 16. 2. v Brně.

Soutěžili jsme ve třech kategoriích. První byla čára. Robot měl co nejrychleji jet po černé čáře. Tým Unit skončil 35. s časem 0:58. Tým MaJa v této kategorii neuspěl. Další kategorií byl dálkový medvěd, kdy měl robot za pomoci dálkového ovládání dojet co nejrychleji k plyšovému medvědovi, sebrat ho a odvézt ho do cíle. V této kategorii skončil Unit 36. s časem 1:00 a MaJa 41. s časem 1:10. Poslední soutěží byl sprint. Robot měl jet co nejrychleji rovně a na konci zastavit. Ve sprintu neuspěl ani jeden z našich týmů - prvnímu se nepodařilo robota naprogramovat a druhému se stáčel na stranu.

Soutěžilo se ještě v dalších dvou kategoriích, kterých jsme se ale neúčastnili. Jednou z nich byl autonomní medvěd. Průběh se podobal dálkovému medvědovi, ale robot musel být naprogramovaný a nesměl se používat dálkový ovladač. Poslední byl Freestyle, ten spočíval v postavení jakékoliv robota, který bude něco dělat. Šlo hlavně o to mít co nejlepší nápad.

Celá soutěž probíhala v brněnském VIDA! Science centrum. Ve volném jsme si mohli vyzkoušet spoustu zajímavých aktivit, pořád jsme měli co dělat.

Ze soutěže jsme si přivezli řadu zkušeností. Teď víme, že i když si roboty pečlivě připravíme dopředu, na místě je pořád co vylepšovat. Hlavně jsme získali další zkušenosti týkající se programování robotů, které se budeme snažit využít v dalším ročníku soutěže.
Jolana Soldánová