Skleněná manufaktura Volkswagen Drážďany

14. 05. 2013
Dne 18. 3. 2013 jsme se zúčastnili exkurze ve Skleněné manufaktury Volkswagen v Drážďanech a ve společnosti Nanovia Litvínov, která se zabývá výrobou nanovlákenných materiálů.

Nanovia s. r. o. je první firmou v Evropě zabývající se průmyslovou výrobou nanovláken, které se dále uplatňují ve zdravotnictví, sportu, automobilovém průmyslu atd. Nanovlákno je 200x tenčí než vlas a nepropustí nejen vodu, ale ani žádné bakterie a viry. Viděli jsme zde jak hotové nanotextilie, tak i jejich výrobu. Nanotextilie se skládají ze tří vrstev jako jakýsi sendvič. Na běžné netkané materiály je speciálně nanesena vrstva nanovláken a poté je překryta další vrstvou běžných netkaných látek.

Ve skleněné manufakturě, jež je postavena přímo v centru Drážďan, jsme se společně podívali na fascinující výrobu automobilů. Na začátku jsme byli rozděleni do tří skupin. Každá skupina měla svého česky hovořícího průvodce, jenž nás provedl areálem. Cestou nám vše dopodrobna vysvětlil, ukazoval nám různé díly a barvy komponentů, které si do svého automobilu můžeme pořídit. Nakonec jsme si mohli prohlédnout tři auta VW Phaeton, Touareg a Passat cc. Mohli jsme do nich nasednout, ozkoušet pohodlí a různé doplňky. Exkurze se nám líbila a byla velice zajímavá.

Daniel Řežábek, Nicolas Müller E1

Fotogalerie Nanovia

Fotogalerie Volkswagen